RNS

Όσον αφορά το νέο κύμα της δεκαετίας που διανύει η Underground Hip-Hop σκηνή της Ελλάδας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι RNS είναι ένα από τα πρώτα ονόματα που σου σκάνε. Οι 12 MCs έγιναν γνωστοί στο ευρύ κοινό, ιδιαίτερα από το 2007 και έπειτα, αλλά η ιστορία ξεκινάει αρκετά χρόνια πιο πίσω...

1999:
Την εποχή που οι Terror X Crew είχαν την “γεύση του μένους” και προσυλήτιζαν όλο τον σκληρό πυρήνα της Αθήνας και της Ελλάδας, όταν οι Ζωντανοί Νεκροί έσπρωχναν το “στυλ του δρόμου” και ενώ οι Άγνωστοι Γνωστοί ετοιμαζόντουσαν να σκάσουν σαν βόμβα, τότε, μια παρέα παιδιών που αλητεύανε στο Χαλάνδρι, κάνανε την αρχή για αυτό που λίγα χρόνια αργότερα θα γινόταν γνωστό ώς «Η Συμμορία των 11».
Ο Supreme και ο DJ Coyote, παιδιά από την ίδια γειτονιά, έρχονται σε επαφή και ξεκινούν να τζαμάρουν. Στην παρέα δεν άργησαν να μπουν ο Buffalo Bill και ο Debate συμπληρώνοντας το ερασιτεχνικό τότε group και ονομάζοντας την τετράδα “Υπόγειες Δονήσεις”.

2000:
Οι πρώτες απόπειρες rap-jamming και οι πρώτες ηχογραφήσεις γινόντουσαν στο Xαλάνδρι, στο σπίτι του DJ Coyote. Εκεί ηχογραφήθηκαν τα πρώτα tracks πρόχειρα σε κασσετόφωνο με τα πρώτα beats του DJ Coyote και με αμερικάνικα instrumentals.

2001:
Ένα χρόνο μετά από το ξεκίνημα, η ιδέα του Buffalo Bill είναι καθοριστική για την έπειτα πορεία του crew. Προερχόμενο από το όνομα του κλασσικού rock σχήματος “Rolling Stones”, σκάει το Roll ‘N’ Stoned (RNS), δηλαδή “Ρολάρισμα* και Μαστούρα”. Στην πορεία του χρόνου, το αρτικόλεξο RNS άρχισε να αποκτά και άλλες ερμηνείες, όπως: “Rollin Stoned”, “Real ‘N’ Style”, “Rhythm ‘N’ Sickness”, “Rωστο Nοπλο S” κ.α. Επίσης κατατεθέν ονομασίες των RNS που έχουν μείνει από σκηνικά και καταστάσεις είναι “Λυρικά Κοντόκανα” και “H Συμμορία των 11”.
* Aπό flows εώς τσιγαριλίκια!

2002:
Το επόμενο μέλος, που θα σηματοδοτούσε την σύσταση της «συμμορίας», ήταν ο Ripu. Επίσης από το Χαλάνδρι, χώνανε raps με τον Supreme ως Κ.Κ. (Καθεστώς Καταστροφή). To 2002, μετά από αρκετές συμμετοχές του σε κομμάτια με τους πρώτους RNS, θεωρείται πλέον επίσημο μέλος ως MC αλλά και ως beat maker.

2003:
Εκείνη την εποχή, στο Παλαιό Ηράκλειο, ο Τιμωρός στο μικρόφωνο και ο Oki Dokie στα beats σκάγανε με το rap group Άκουζμα. Μέσω του Oki Dokie, που έκανε τότε και beats για κάποια tracks RNS, ο Τιμωρός είχε έρθει σε επαφή με τον Ripu και τον Supreme. Έπειτα από tracks και παρέα, δεν άργησε να γίνει ο 5ος official RNS MC.
Λίγο καιρό αργότερα, επίσημα θεωρείται λυρικό κοντόκανο και το Αδέσποτο, MC & beat maker από την Θεσσαλονίκη - που τότε χώνανε ως Coza Nostra με τον Johny Dee, τον Etro και άλλους - αφότου είχε έρθει σε επαφή με τον Supreme και είχε συνεργαστεί και με άλλους RNS.

2004:
Το 2004, ο Debate γνωρίζεται με τον Τρομοκράτη από την Αλεξανδρούπολη που τότε ήταν στους M.I. (Μουσικοι Ισοβίτες) μαζί με τον Κριτή. Αφότου ο Detro γνωρίστηκε και με τους υπόλοιπους RNS έγινε το πρώτο track ως συμμετοχή του Τρόμο με beat του Κριτή. Αυτό ήταν η αφορμή, ώστε λίγο καιρό αργότερα να ενταχθεί επίσημα στους RNS.

2005:
Εκείνο τον καιρό έπεσε στα χέρια των RNS ένα cd των A.M.O.K. από το οποίο ξεχώρισαν τον Pero, που ενώ γνωρίζονταν φυσιογνωμικά και άραζαν στην ίδια πλατεία, μέχρι εκείνη την στιγμή οι RNS δεν ήξεραν για τις rap δραστηριότητές του. Σχεδόν την ίδια εποχή που επήλθε η διάλυση των Α.Μ.Ο.Κ., ο Pero ήταν ήδη μέλος των RNS.

2006:
Μέχρι τότε ο Κανόνας και ο Zaralee έχωναν rap μαζί με το όνομα Λ.Π. (Λίθινοι Πύργοι). Οι παλιότερες γνωριμίες του Zaralee με τον Supreme και το Αδέσποτο και του Κανόνα με τον Τιμωρό που ηχογραφούσαν μαζί, σε μια πορεία χρόνου συντέλεσαν στο να θεωρούνται από το 2006 επίσημα μέλη των RNS.

2007:
Οι RNS σόκαραν το κοινό τον Φεβρουάριο του 2007 με το πρώτο Volume της τριλογίας των X Mixtapes με τίτλο “Demos 2004 – 2006”. Βρώμικες και hardcore ρίμες βρίσκουν το δικό τους δρόμο υπό τις μουσικές παραγωγές των Ripu, Αδέσποτο, Pero, αλλά και του Κριτή.
Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, ένα δυσάρεστο γεγονός θα ανακόψει – ευτυχώς για λίγο – την πορεία των ηχογραφήσεων, όταν ο Ripu συλλαμβάνεται και θα κρατηθεί μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου 2008.

2008:
Το σοκ ήταν μεγαλύτερο αυτή την φορά! 30 tracks, εκ των οποίων άλλα ηχογραφημένα παλιά, άλλα αμιξάριστα και άλλα από project που πρόκειται να κυκλοφορήσουν, έδεσαν σαν 1, μέσα σε 62 λεπτά αγνού σκληροπυρηνικού rap. Εξού και ο τίτλος.
Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του mixtape, έρχεται – κάπως αναπάντεχα για τους fans των RNS και των Ψυχοδράμα 07 – η στιγμή για να μπει στους RNS το 11ο και τελευταίο μέλος! O Δ.Π.Θ. μετά από αραγμάτα με τον Κανόνα και τον Supreme, πέρα από το καλλιτεχνικό φάσμα, είδαν ότι υπήρχε μεταξύ τους χημεία και σεβασμός και ένας κοινός παρανομαστής, που αυτός ήταν ο τρόπος ζωής.

2009:
Μετά από αρκετές συναυλίες, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και επαρχία, αυτό το καιρό οι RNS έχουνε μπει στο studio και ετοιμάζουν πολλά νέα projects για να βγουν αυτόν τον καιρό αλλά τελικά, δεν ολοκληρώνεται κάποια δουλειά σαν RNS, εκτός από 3 solo του Τιμωρού και 1 του Detro.

2010:
Από την αρχή της χρονιάς οι RNS χώνονται φουριόζοι. Κανόνας & Supreme, μαζ, σκανε μπόμπα με το νέο mixtape full απο RNS flowz παρέα με τους υπόλοιπους καριόληδες. Επίσημος DJ πλέον των RNS θεωρείται και ο DJ Xquze από Καλαμάτα (ΧΟΥ), αφού είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως δεν υπάρχουν πια συνεργασίες με τον πρώην DJ των RNS, DJ Coyote. Διάφορα lives από δω και από κει για RNS μέσα στο 10 και προς τα τέλη της χρονιάς βγάζει cd το Αδέσποτο ως GanjaRocks με τίτλο "Από μας για μας και στα αρχίδια μας" παρέα με τον Wen. Τελικά, για το κλείσιμο σκάει και το "Πολυμήχανο μιστέικ" του Τιμωρού με 49 κομμάτια!!!

2011:
Η χρονιά αρχίζει ωραία, με νέο solo Buffalo Bill, "Λέξεις θα Πλέξεις". Καπάκι live Κανόνας/Ripu όπου στο live σκάνε τα 4 νέα mixtapes του Κανόνα full τυπωμένα.. Επίσης αρχές του 11 σκάει και ένα singlάκι της Tomahok και στο 3ο και τελευταίο κομμάτι συμμετέχουν Zaralee, Pero, Supreme και Κανόνας. Καπάκι νέο mixtape Τιμωρός, "Τα Ξεπερασμένα" με συμμετοχές από Supreme, Αδέσποτο και Ripu. Οι RNS αν και έχουν κάνει κάποια lives μέσα στο '11, δισκογραφικά έχουν εξαφανιστεί. Σκάει ένα νέο κομμάτι του Κανόνα, το "Ετσι Ζω", promo απ' το νέο του δίσκο "Ο Διάβολος σε θέλει". 08/10/11. Η μέρα που όλοι περιμένουν.. Σχεδόν όλοι οι RNS (εκτός από Detro και Ripu - FREE) και μαζί με το νέο μέλος τους, τον Sadoma, κάνουν ένα live στην Αθήνα που τα καρακούνησε όλα. Παλιά και νέα κομμάτια από RNS παίξαν στο live. Λίγες μέρες μετά βγαίνει και το νέο solo του Αδέσποτο, "Ταπί και Πίτα" με συμμετοχές και από RNS.

Δεν υπάρχουν προϊόντα Κάτω από αυτήν την Κατηγορία.